Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Νέο συντονιστικό, Τρίτη 26 Αυγούστου

Την Τρίτη 05/08/2014 συνεδρίασε το συντονιστικό και αφού συζητήθηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις και διάφορες ιδέες για μελλοντικές κινητοποιήσεις, πάρθηκε απόφαση να γινει μια προσωρινή διακοπή για λίγη ξεκούραση.
Θα επανέλθουμε με νέες δυνάμεις στις 26 Αυγούστου 2014 στις 20.30, κάθε Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο.



Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Οι πύραυλοι Lance, η έρημος White Sands, τα χημικά της Συρίας και η Σούδα

Άρθρο δημοσιευμένο στον Αγών ατης Κρήτης
http://www.agonaskritis.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-lance-%CE%B7-%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82-white-sands-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-2/

Οι πύραυλοι Lance, η έρημος White Sands, τα χημικά της Συρίας και η Σούδα

Από   Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014
white-sand-05




Για όσους αναρωτιούνται γιατί επέλεξαν τη Μεσόγειο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, όταν μία τέτοια επικίνδυνη διαδικασία δε θα γινόταν ποτέ στις ΗΠΑ ή στη Βόρεια Ευρώπη, ακολουθεί η παρακάτω ιστορία.
Οι πυραύλοι Lance ήταν ένα σύστημα πυραύλων εδάφους – εδάφους για μικρές αποστάσεις έως 75 μίλια εφοδιασμένοι είτε με εκρηκτικό υλικό, με πυρηνικό ή με χημικό οπλοστάσιο. Δημιουργήθηκαν το 1972 και αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής.


Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

H Γαύδος λέει όχι στα Χημικά

Το ακριτικό νησί της Γαύδου εξέφρασε εξ αρχής τη διαμαρτυρία του ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης, απέχοντας μαζικά από τις ευρωεκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εν μέσω καλοκαιριού, επισκέπτες, κάτοικοι και εργαζόμενοι συναντήθηκαν ξανά και συνόψισαν τις θέσεις τους σε ένα ενιαίο κείμενο. Ταυτόχρονα, κατά το τριήμερο της εν πλω διαμαρτυρίας οργανώθηκε μουσική και ενημερωτική βραδιά στον Φάρο της Γαύδου.
Παραθέτουμε το ψήφισμα και συνοπτική περιγραφή.


ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Άραγε τελειώνει το τραγούδι της θάλασσας
στις ακτές ή στις καρδιές εκείνων που το ακούνε;»

Χαλίλ Γκιμπράν

Αυτή τη φορά, τα παγκόσμια πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τα χημικά όπλα τους στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Τα επίσημα ΜΜΕ, υποτιθέμενες περιβαλλοντικές ΜΚΟ και κυβερνητικοί εκπρόσωποι αποσιωπούν συστηματικά την υδρόλυση των χημικών όπλων και τους κινδύνους της, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά χειραγωγημένες επιστημονικές έρευνες.

Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή συνεργεί στις νέες γεωπολιτικές μοιρασιές του παγκόσμιου πλούτου. Στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του πολέμου της Συρίας που παράγονται και πωλούνται από τα ισχυρά κράτη του κεφαλαίου. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω εγχώριας οικονομικής και κοινωνικής λιτότητας για τα δημόσια αγαθά, δείχνοντας πως η υποταγή της κυβέρνησης στη νέα παγκόσμια τάξη ανισοτήτων και εκμετάλλευσης αποτελεί πολιτική της βούληση. Το νερό, η υγεία, η ενέργεια, η γη, η παιδεία, και ότι αποτελεί κοινό αγαθό βρίσκεται στο στόχαστρο της ληστρικής διαχείρισης των κυβερνώντων και των συμμάχων τους.

Έτσι, το νερό, δημόσιο φυσικό αγαθό, απαραίτητο για κάθε ζωή, γίνεται αντικείμενο ανίερης εκμετάλλευσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για καθετί ζωντανό. Η Μεσόγειος, κλειστή θάλασσα σύνδεσης τριών ηπείρων και δεκάδων λαών και πολιτισμών, έχει γίνει τάφος προσφύγων των πολέμων τους, τάφος θαλάσσιου πλούτου, ενώ πλέον μετατρέπεται και σε χωματερή επικίνδυνων χημικών όπλων και αποβλήτων. 

Εδώ και μήνες υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας, πραγματοποιούνται δράσεις αντίστασης, γράφονται ενημερωτικά κείμενα και δρομολογούνται θεσμικές ενέργειες για την αποτροπή του πειράματος υδρόλυσης.Μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή των Κυρίαρχων και στη φίμωση των φωνών μας, δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε με κάθε μέσο, ενεργοί και αλληλέγγυοι με όσους εκτιμούν τη Ζωή και αγωνίζονται για την προστασία της.

«Το τραγούδι της θάλασσας δε θα τελειώσει…».

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ

ΟΙ ΛΙΓΟΙ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΝ

ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΡΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ! 

Ανοιχτή Συνέλευση Επισκεπτών, Κατοίκων και Εργαζομένων Γαύδου
 

Η Γαύδος λέει ΟΧΙ στα χημικά

Ανοιχτή Συνέλευση επισκεπτών, κατοίκων και εργαζομένων στη Γαύδο ενάντια στα Χημικά!
Το διήμερο 19-20 Ιουλίου παρακολουθήσαμε από τη Γαύδο τον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης στη Σούδα επικοινωνώντας με φίλους και συντρόφους μας που συμμετείχαν στον αποκλεισμό. Αποφασίσαμε το βράδυ της Κυριακής να αφισοκολλήσουμε σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφενεία της Γαύδου ανοιχτό κάλεσμα τη Δευτέρα με σκοπό να συζητήσουμε και να οργανώσουμε μορφές συνέχισης του αγώνα.
Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου και την Τρίτη 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης και αποφασίστηκαν τα εξής:
1. να μοιράζεται στη Γαύδο ένα κείμενο αντιπληροφόρησης
2. να αναρτηθούν πανό ενάντια στα χημικά στο λιμάνι και να συνδυαστούν με δράσεις αντιπληροφόρησης
3. να διοργανωθούν δράσεις και να δημοσιοποιηθούν ώστε να γίνει γνωστή η εναντίωσή μας στο πείραμα της υδρόλυσης και η ενεργή μας αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται στον ίδιο αγώνα
4. να περιφρουρείται το ακηδεμόνευτο της αυθόρμητης αυτής συνάντησης και να υπογράφονται κείμενα και δράσεις ως «Ανοιχτή Συνέλευση Επισκεπτών, Κατοίκων και Εργαζομένων Γαύδου»
5. να μεταφραστεί το κείμενο στις κύριες γλώσσες των τουριστών ώστε να πληροφορηθούν για την υδρόλυση και για τον αγώνα εναντίον της
Την Τρίτη 22 Ιουλίου εγκρίθηκε από τη Συνέλευση το κείμενο που επισυνάπτουμε και από την Τετάρτη 23 μοιράζεται σε επισκέπτες του νησιού.
Το Σάββατο 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συναυλία από μουσικούς παραβρισκόμενους στο νησί, με κεντρικό αίτημα «Νότες από το Νότο - Όχι στα Χημικά» στο Φάρο της Άμπελου. Επισυνάπτονται φωτογραφίες της δράσης.
Συνεχίζουμε!
Ανοιχτή Συνέλευση Επισκεπτών, Κατοίκων και Εργαζομένων Γαύδου
ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η απάντηση του ΟΑΧΟ στην παγκρήτια επιστολή - Response of OPCW to pancretan call










MEΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ UZUMCU

Xάγη 29Ιουλίου 2014

Αγαπητέ συνυπογράφοντα,

Απαντώ στην από 27 Ιουνίου 2014 επιστολή σας. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον που έχετε δείξει στην επιχείρηση περιορισμού του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας και για την υποστήριξη σας σε αυτή την αποστολή. Έχω σημειώσει την αυξημένη ανησυχία σας στην επιστολή, σε σχέση με τη καταστροφή των Συριακών χημικών όπλων στο πλοίο Cape Ray στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας διαβεβαιώσω ότι για την ασφάλεια των ανθρώπων και τη προστασία του περιβάλλοντος έχουν ληφθεί πρώτιστα υπ’ όψη σε όλες τις δραστηριότητες μεταφοράς και καταστροφής των Συριακών χημικών όπλων.
Πράγματι στη συμφωνία για τα χημικά όπλα αναφέρεται ότι: « κάθε χώρα μέλος, κατά τη διάρκεια μεταφοράς, ελέγχου, αποθήκευσης και καταστροφής χημικών όπλων θα παρέχει τη μεγαλύτερη διασφάλιση στην υγεία των ανθρώπων και στη προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε κράτος μέλος θα μεταφέρει, ελέγχει, αποθηκεύει και καταστρέφει τα χημικά όπλα σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές ασφάλειας». Επιπλέον κατά τη συμφωνία ρητά απαγορεύονται οι παλαιότερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι καταστροφής με την «βύθιση» στη θάλασσα, τη ταφή στο έδαφος ή τη καύση».
Προσέχοντας τα ιδιαίτερα σχόλια σας για τη καταστροφή των δύο τύπων χημικών όπλων στο Cape Ray, θα ήθελα έντονα να πω ότι η υδρόλυση είναι μια ώριμη τεχνολογικά μέθοδος, που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκάδες χρόνια, για παράδειγμα στο πρόγραμμα καταστροφής χημικών των ΕΠΑ, χωρίς βλαβερές συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον. Οι αρχές των ΕΠΑ έχουν κάνει αυστηρούς ελέγχους για το Σύστημα της Αναπτυσσόμενης Υδρόλυσης (FDHS) από τότε που εγκαταστάθηκε στο πλοίο και έχουν γίνει με ασφάλεια δοκιμαστικές μετρήσεις.

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού έκαναν στις αρχές του χρόνου το τελικό μηχανολογικό έλεγχο του συστήματος FDHS που φορτώθηκε στο Cape Ray , με βάση τις προδιαγραφές της μεθόδου και με την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Όλες οι ενέργειες καταστροφής είναι σε συμφωνία με τις εθνικούς κανονισμούς των ΕΠΑ που σχετίζονται με τη προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Τελικά, μια ομάδα από 4 επιθεωρητές του Οργανισμού, έχουν επιβιβαστεί στο Cape Ray με εντολή να ελέγχουν τη καταστροφή των χημικών όπλων και να βεβαιώνουν ότι τηρούνται οι όροι της συμφωνίας για την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η ομάδα μας σε καθημερινή βάση ενημερώνει ότι όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και ότι όλα τα λύματα αποθηκεύονται με ασφάλεια στο πλοίο.
Στο Cape Ray έχει μείνει μόνο ένα μέρος από τα χημικά που απομακρύνθηκαν από τη Συρία. Τα περισσότερα έχουν αποσυρθεί σε εμπορικές εταιρείες στη Φιλανδία, το Ενωμένο Βασίλειο και την Αμερική. H εξέλιξη των ενεργειών καταστροφής είναι καλή και το ένα τρίτο των χημικών έχουν καταστραφεί είτε στη Συρία, στο Cape Ray είτε στα εργοστάσια εταιρειών. Όλες αυτές οι ενέργειες και οι προλεγόμενες μεταφορές χημικών στις μονάδες καταστροφής έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, και χωρίς ατυχήματα. Τα λύματα από τη καταστροφή χημικών στο Cape Ray θα αποθηκευθούν με ασφάλεια πριν αποσυρθούν σε μονάδες της Φινλανδίας και της Γερμανίας.
Η Γραμματεία είναι έτοιμη να παρέχει περισσότερες πληροφορίες όταν χρειαστεί. Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι είμαστε δεσμευμένοι να παρέχουμε όσο μπορούμε περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη πρωτοφανή επιχείρηση και εκτιμούμε την συνεχιζόμενη υποστήριξη στους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τον υψηλό σκοπό του περιορισμού των χημικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.


ΑHMET UZUMCU

Συμπεράσματα από την εν πλω διαμαρτυρία στα ανοιχτά της Κρήτης


Ολοκληρώθηκε την Κυριακή, τρίτη μέρα της αποστολής, η εν πλω διαμαρτυρία ενάντια στα χημικά του πολέμου. Συνοπτικά, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
  • Την Παρασκευή μετά το μεσημέρι απέπλευσαν από το παλιό λιμάνι των Χανίων δύο ιστιοπλοϊκά σκάφη με κατεύθυνση δυτική. Από το λιμάνι της Παλαιόχωρας απέπλευσε το Αη Νικόλας (το πλοίο που είχε σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το 2008 μεταφέροντας τρόφιμα και φάρμακα στους Παλαιστίνιους) για να συναντηθεί με τα άλλα δύο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. H έντονη τρικυμία ανάγκασε το ψαροκάικο να επιστρέψει στη βάση του, ενώ τα δύο ιστιοπλοϊκά συνέχισαν το ταξίδι τους και ολόκληρο το Σάββατο μέσα στην ίδια σφοδρή κακοκαιρία. Εν τέλει, τα τρία σκάφη συναντήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, και το επόμενο μεσημέρι ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στα Χανιά, όπου έφτασαν την Κυριακή το απόγευμα.
  • Κατά την επιστροφή, 5 μίλια ανοιχτά της Κρήτης πόντισαν σημαδούρες. Η μία έγραφε “όχι στα χημικά” και έφερε μια σημαία που έγραφε Ελεύθερη Μεσόγειος, και η δεύτερη έγραφε (στα αγγλικά) “Αλληλεγγύη στους Σύριους Πρόσφυγες” και έφερε την ελληνική σημαία.
  • Οι προμήθειες των σκαφών που περίσσεψαν, μιας και το ταξίδι διήρκεσε λιγότερο χρόνο από τον αναμενόμενο, δόθηκαν στην Κοινωνική Κουζίνα Χανίων και Ηρακλείου, καθώς και στους Σύριους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Χανιά χωρίς καμία μέριμνα από τις αρχές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό μπορούμε να πούμε τα εξής.
Πρώτον, η εν πλω διαμαρτυρία ενόχλησε ιδιαίτερα τις αρχές, και άρα πέτυχε τον σκοπό της της ως προς αυτό. Συγκεκριμένα, τα λιμεναρχεία Παλαιόχωρας και Χανίων δεν έφεραν κανένα εμπόδιο στον απόπλου των σκαφών, γεγονός που δείχνει ότι οι εντολές ήταν σαφείς: να μην γίνει καμία εμπλοκή, να μην πάρει δημοσιότητα το θέμα. Ταυτόχρονα, η συνεχής παρακολούθηση των σκαφών, τόσο με σκάφος του λιμενικού στην αρχή, όσο με ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Drones, δείχνει την ενόχληση των αρχών από τα τρία πλοιάρια.
Δεύτερον, τα δύο ιστιοπλοϊκά προφανώς πλησίασαν πολύ στο σημείο του Cape Ray, το οποίο είτε μετακινήθηκε (γνωρίζοντας τη θέση τους λόγω της παρακολούθησης) παίζοντας κρυφτό με τους 34 ακτιβιστές, είτε δεν έγινε ορατό λόγω κακοκαιρίας. Οι συμμετέχοντες καταγγέλουν το κρυφτούλι του αμερικάνικου στρατού και την αδιαφάνεια της διαδικασίας.
Τρίτον, οι ανακοινώσεις του αμερικανικού στρατού των τελευταίων ημερών ότι, δήθεν, έχει ολοκληρωθεί η υδρόλυση ποσότητας των χημικών προκαλούν την οργή και την χλεύη μας. Είναι προφανές ότι οι αρχές που ως σήμερα αρνούνταν την παραμικρή πληροφορία για την όλη διαδικασία, τώρα μιλούν για την εξέλιξή της μόνο και μόνο για να πλήξουν το φρόνημά μας και να ανασχέσουν τη δυναμική μας μέσω της απογοήτευσης που προκαλεί μια τέτοια ανακοίνωση.
Τέταρτον, όλοι οι συμμετέχοντες δηλώνουμε ότι αυτή η εμπειρία ήταν πολύ δυνατή, κυρίως λόγων των σχέσεων συντροφικότητας που αναπτύχτηκαν μέσα στα σκάφη και αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Καλούμε τον κόσμο να πλαισιώσει με μεγαλύτερη θέρμη παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον.
Πέμπτον, στην αποστολή πήραν μέρος άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογικές αφετηρίες, ίσως και αντίθετες μεταξύ τους ακόμη και ως προς τον λόγο που συμμετείχαν στην εν πλω διαμαρτυρία. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι αυτές συνέθεσαν μια τόσο δημιουργική εμπειρία και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές προβάλλοντας η κάθε μία το σκεπτικό της. Η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει, και προβάλλουμε τη σύνθεση αυτή, με τις όποιες αδυναμίες της, ως παράδειγμα για τις μελλοντικές μας δράσεις.

Ως ανοιχτό συντονιστικό Χανίων, που συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαμαρτυρίες ενάντια στην υδρόλυση των χημικών του πολέμου της Συρίας στη Μεσόγειο, στηρίξαμε και αυτή την αποστολή με όλες μας τις δυνάμεις, και με τη συμμετοχή δύο μελών μας, και με την επικοινωνιακή και άλλη υποστήριξη από ξηράς. Για μας οι λόγοι συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις, αλλά και στην εν πλω διαμαρτυρία, συνοψίζονται στις εξής δύο προτεραιότητες:
1) Αντιμιλιταριστική δράση: τα χημικά αυτά είναι όπλα που σκοτώνουν, προκαλούν πρόσφυγες και ξεριζωμένους, προκαλούν πνιγμούς και πτώματα στη Μεσόγειο. Ζητούμε να σταματήσει η παραγωγή τους παντού στον κόσμο. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους Σύριους πρόσφυγες, αλλά και σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από τα επεκτατικά σχέδια που επιβάλλουν τους πολέμους.
2) Περιβαλλοντική δράση ενάντια στα χημικά: η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, που δεν γνωρίζει σύνορα ούτε χωρίζεται σε οικόπεδα. Η διαφύλαξη της ευημερίας των λαών που βρέχονται απ' αυτήν είναι στο χέρι όλων μας.

Γι αυτούς τους λόγους καλούμε τους πάντες να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση της περαιτέρω κλιμάκωσης της διαμαρτυρίας ενάντια στα χημικά σε διεθνές επίπεδο. Καταρχάς καλούμε τις χώρες της Μεσογείου να πλαισιώσουν τις νέες εν πλω ή άλλες διαμαρτυρίες που θα οργανωθούν, αλλά και τις χώρες του βορρά. Ας μην ξεχνάμε; ο τόπος μας, το σπίτι μας, είναι όλος ο πλανήτης.

Ανοιχτό συντονιστικό Χανίων