Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Οι πύραυλοι Lance, η έρημος White Sands, τα χημικά της Συρίας και η Σούδα

Άρθρο δημοσιευμένο στον Αγών ατης Κρήτης
http://www.agonaskritis.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-lance-%CE%B7-%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82-white-sands-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-2/

Οι πύραυλοι Lance, η έρημος White Sands, τα χημικά της Συρίας και η Σούδα

Από   Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014
white-sand-05




Για όσους αναρωτιούνται γιατί επέλεξαν τη Μεσόγειο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, όταν μία τέτοια επικίνδυνη διαδικασία δε θα γινόταν ποτέ στις ΗΠΑ ή στη Βόρεια Ευρώπη, ακολουθεί η παρακάτω ιστορία.
Οι πυραύλοι Lance ήταν ένα σύστημα πυραύλων εδάφους – εδάφους για μικρές αποστάσεις έως 75 μίλια εφοδιασμένοι είτε με εκρηκτικό υλικό, με πυρηνικό ή με χημικό οπλοστάσιο. Δημιουργήθηκαν το 1972 και αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής.




Η Ενδιάμεση Συνθήκη για τα Πυρηνικά
Μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης Συνθήκης ενάντια στη χρήση πυραύλων με πυρηνικά όπλα που υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης το 1987 από τους Γκορμπατσόφ και Ρήγκαν, οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τους συγκεκριμένους πυραύλους.
08-27-2009 CM Scaffolding and Various Operations
Όμως στην Κρήτη συνέχισαν να τους χρησιμοποιούν και να τους δοκιμάζουν για αρκετά χρόνια με τη σιωπηρή ή ολοφάνερη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων. Όλα αυτά παρά τους μεγάλους αγώνες των κρητικών ενάντια στις βάσεις και την επισήμανση των κινδύνων.
Οι βολές γινόταν από το νατοϊκό Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI), κατ’ εξακολούθηση και για πολλά χρόνια και μάλιστα υπάρχει πλούσιο υλικό το οποίο έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο.
Απόσυρση των πυραύλων στην Κρήτη με πολλά χρόνια καθυστέρηση
Αποσύρθηκαν το 1992 μετά και από τις σημαντικές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας «Αγώνας της Κρήτης» και την παρουσίαση εγγράφων που αποδείκνυαν την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων πυραύλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε, ο διορισμένος νομάρχης Χανίων κ. Νάτσικας – γνωστός για τα γεγονότα της νομαρχίας - είχε επικηρύξει τον εκδότη του “Αγώνα της Κρήτης” Νίκο Αγγελάκη με το ποσό των 2 εκατομμυρίων δραχμών, αφού όπως δήλωνε, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας προκαλούσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό του νησιού.
p39
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι καταγεγραμμένες και δε διαφέρουν και πολύ απ’ αυτές που έκανε ο κ. Βενιζέλος πρόσφατα όταν στο αίτημα για ουσιαστική ενημέρωση για τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών της Συρίας από τους φορείς του νησιού και μετά τις διαδηλώσεις των Κρητικών, τα δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις, είχε δηλώσει ότι όσοι μιλούν για αυτό το θέμα προκαλούν ζημιά στον τουρισμό.
Η καρκινογόνα ουσία UDMH
white-sand-04
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι που επί 20 χρόνια έπεφταν στη θάλασσα των Χανίων, περιείχαν στη δεξαμενή τους 200 λίτρα UDMH. Πρόκειται για μία καρκινογόνος ουσία που απορροφάται από το δέρμα, ουσία που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να μολύνει έκταση μέχρι 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ξηρά. Η διάχυση αυτού του συστατικού στο νερό πολλαπλασιάζει την τοξικότητα του αλλά και την έκταση μόλυνσης.
Αυτοί οι πύραυλοι και τόσοι άλλοι, που κατέληγαν (και καταλήγουν) στο βυθό της θάλασσας σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Κρήτης ποτέ δεν περισυλλέγησαν. Μένουν εκεί, ως ωρολογιακές βόμβες που απλά περιμένουν να εκραγούν.
Η έρημος White Sands
white-sand-05
Για να γίνει εμφανές το μέγεθος αυτού του εγκλήματος, να πούμε ότι υπήρχε μόνο άλλο ένα σημείο στον κόσμο όπου γινόταν δοκιμές με πυραύλους Lance.
Πρόκειται για την τεράστια έρημο στο New Mexico των ΗΠΑ με την ονομασία White Sands.
Εκεί – χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή – εδράζεται η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ. Εκεί, έγινε και η πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας.
Trinity_Test_Fireball_16ms
Εκεί, σε αυτό το απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον, γινόταν και οι δοκιμές των πυραυλικών συστημάτων Lance.
Να το επαναλάβουμε λοιπόν: δύο μέρη υπήρχαν στον κόσμο όπου γινόταν δοκιμές με τους συγκεκριμένους πύραυλους. Στις ΗΠΑ, σε μια τεράστια στρατιωτική εγκατάσταση, σε μια τεράστια έρημο, σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον στη μέση του πουθενά και… στα Χανιά της Κρήτης!
Η υποτέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων
missilerangepark
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι απλό:
Η απόφαση για πραγματοποίηση της διαδικασίας της καταστροφής των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο, και η απόφαση για δοκιμή των οπλικών συστημάτων Lance στην Κρήτη έχουν μία κοινή συνισταμένη: την υποτέλεια των κυβερνήσεων και την αδιαφορία τους για τις ζωές των πολιτών.
Το έγκλημα που έχει συντελεστεί και συντελείται και σήμερα με την καταστροφή των χημικών της Συρίας – ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει ατύχημα ή όχι – δε θα μπορούσε να έχει συμβεί δίχως και τη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων. Αποδεικνύνωντας έτσι ότι, στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο καρκίνωμα για τον τόπο και τις ζωές μας είναι η εξάρτηση και η υποτέλεια.
Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από την έρημο White Sands, αυτό τον απομονωμένο τόπο εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή. Εκεί όπου έριχναν τους πυραύλους Lance. Tα βίντεο είναι από τις ρίψεις στο Πεδίο Βολής Κρήτης, δίπλα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου