Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Χανια 5 Ιουνιου 2014- Ηχηρό μήνυμα κατά της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας

Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος χθες  και τα Χανιά έστειλανηχηρό μήνυμα κατά της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας με μια εντυπωσιακή σε όγκο συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Το ραντεβού είχε δοθεί στις 19:30 στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς. Οι Χανιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συντονιστικού και η πλατεία γέμισε κόσμο που ένωσε τη φωνή του, με τους υπόλοιπους λαούς της Μεσογείου που αγωνίζονται προκειμένου να αποτρέψουν την τοξική απειλή.


ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Στην ενημέρωση προς τους συγκεντρωμένους το μέλος του Συντονιστικού Κατερίνα Φουράκη επεσήμανε πως «ετοιμάζουμε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπάρχει και ένα σχέδιο ναύλωσης πλοιαρίων που με θεσμικούς (υπουργούς, ευρωβουλευτές, βουλευτές, δημάρχους) να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το σημείο όπου θα γίνει η υδρόλυση ώστε να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση. Δουλεύουμε πολύ και έχουμε την αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει. Μέχρι πριν έναν μήνα ήταν στο “πόδι” μόνο η Κρήτη. Πλέον είναι και τα Κύθηρα, το Γύθειο, τα Επτάνησα και άλλες περιοχές της χώρας καθώς και η Καλαβρία, στο λιμάνι όπου θα γίνει η μεταφόρτωση. Η προσπάθεια μαζικοποιείται. Αν ενωθούν όλα τα κινήματα, πιθανόν να γίνει κάτι».

Για τον Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κοκκινάκης τόνισε πως «οι Η.Π.Α., η Ρωσία, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη τους δεν βάζουν στην εξίσωση τις ζωές των ανθρώπων. Για άλλη μια φορά χαμένοι θα είναι οι λαοί. Δεν αφήνουν ούτε να υπάρξουν παρατηρητές στην όλη επιχείρηση! Θέλω να επισημάνω ότι η τελευταία καταστροφή χημικών στη γειτονιά μας έγινε το 1993 στην Αλβανία σε χερσαίο έδαφος και έφερε τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στις αγροτικές καλλιέργειες».


Ξεχωριστή αναφορά έγινε από το μέλος του Συντονιστικού κ. Σ. Χιωτάκη στην «εξαφάνιση του θέματος από τα κεντρικά – αθηναϊκά μέσα. Μόνο τα τοπικά μέσα και το Διαδίκτυο ασχολούνται με την υπόθεση». Ο ίδιος τόνισε πως γίνεται προσπάθεια από όλους τους φορείς για την προσφυγή στα ανώτατα Δικαστήρια.

Στον κόσμο μίλησε ο ειδικός επιστήμονας κ. Αρης Μουστάκας. Μεταφέροντας πληροφορίες από το Υπ. Αμυνας της Μ. Βρετανίας επεσήμανε πως οι χημικές ουσίες που έχουν συγκεντρωθεί είναι «ανομοιογενείς μεταξύ τους και δεν υδρολύονται». Ο ίδιος στάθηκε στον ρόλο των πολεμικών βιομηχανιών και στα κέρδη που έχουν τόσο με την παραγωγή όσο και με την καταστροφή ιδιαίτερα φονικών ουσιών όπως είναι τα χημικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές ενέργειες. «Η πολεμική βιομηχανία θα έχει έσοδα 250 εκατ. ευρώ από αυτήν την ενέργεια. Η κερδοσκοπία της πολεμικής βιομηχανίας μεγαλώνει με την καταστροφή. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη με όποιον τρόπο μπορούμε. Οσο πιο ακριβό και λιγότερο επικερδές γίνεται το εγχείρημά τους τόσο καλύτερα για μας», είπε μεταξύ άλλων.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/foni-diamartirias/#ixzz33qmB6WKd
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου