Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Ξεσηκώνονται τα Κύθηρα για τα χημικά

Διαβαστε εδω το Αρθρο στην εφημεριδα των συντακτων:
https://www.efsyn.gr/?p=191010

Ξεσηκώνονται τα Κύθηρα για τα χημικά

Την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοιχτά των ακτών των Κυθήρων, εκφράζουν οι κάτοικοι των Κυθήρων και ζητούν από την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην Ε.Ε. κατά της απόφασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

 λόγο αυτό στα Κύθηρα έχει συσταθεί Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου και τα μέλη της δηλώνουν αποφασισμένα να μη δεχθούν την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, εθνικού ή διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κυθήρων έχει ως εξής
«Οι πολίτες των Κυθήρων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη 'εξουδετέρωση' των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοιχτά των ακτών των Κυθήρων, και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα έχει την προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον ΟΗΕ.
»Η 'εξουδετέρωση' αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (π.χ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων.
»Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός) αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
»Όπως επισημαίνουν καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, 'ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του'.
»Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, εθνικού ή διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θάλασσα της περιοχής των Κυθήρων.
»Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου