Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Εκδήλωση Ενημέρωσης στο Cape Ray στη Ρότα της Ισπανίας



ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικινδύνων Αποβλήτων
Δ/ντής: Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής
73100-ΧΑΝΙΑ, Τηλ: 28210-37789, Fax: 28210-37850             email:    gidarako@mred.tuc.gr

Χανιά, 04/04/2014

ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ & ΚΡΗΤΗ


Εκδήλωση Ενημέρωσης στο Cape Ray στη Ρότα της Ισπανίας 

Με σχετική ανεπίσημη ενημέρωση, πληροφορηθήκαμε από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού για την οργάνωση της σχετικής εκδήλωσης που αφορά στην εκστρατεία καταστροφής του αποθέματος των χημικών όπλων του οπλοστασίου της Συρίας. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ισπανίας έχουν αναλάβει τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Η εκδήλωση πρόκειται να λάβει χώρα επί του πολεμικού Αμερικάνικου πλοίου Cape Ray, στην Ισπανική Ναυτική Βάση στην Rota της Ισπανίας, στις 10 Απριλίου, 2014. 
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σκοπός της ενημέρωσης θα αποτελέσει η θεματική ξενάγηση του συστήματος υδρόλυσης και επεξεργασίας των χημικών όπλων που είναι εγκατεστημένο επί του πλοίου στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι Κυβερνήσεων και Οργανώσεων με μέχρι και δύο από κάθε φορέα. Επίσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα εγκριθούν οι συμμετοχές με βάση “κριτήρια που θα εξεταστούν”. 
Προφανώς οι έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των κατοίκων διαφόρων χωρών και ιδιαίτερα των κατοίκων της Κρήτης, φαίνεται να έχουν «ευαισθητοποιήσει» τους υπεύθυνους των ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, προβαίνοντας ίσως με αυτόν τον τρόπο σε δημόσιο διάλογο, εξηγώντας τη διαδικασία καταστροφής και συζητώντας τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η διαδικασία ενέχει.


Ευλόγως, λοιπόν, τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα προς το ΥΠ.ΕΞ.:
-          Στις τηλεδιαβεβαιώσεις που έδωσαν στελέχη της Αμερικάνικης Κυβέρνησης και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες προς την Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης που έγινε στις 12 Μαρτίου 2014 στο Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση;

-          Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη σημαντική αυτή εκδήλωση και γιατί δεν προέβη σε προώθηση και κοινοποίηση της εκδήλωσης αυτής; 


-          Ποια θα είναι η συμμετοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης και ποια ειδικά στελέχη/εμπειρογνώμονες προβλέπεται να παραστούν από Ελληνικής πλευράς;

      Τονίζεται, για ακόμη μία φορά, πως η ενημέρωση σχετικά με την εκστρατεία του όλου
     εγχειρήματος της καταστροφής αποτελεί βασική μέριμνα της Ελληνικής Κυβέρνησης αφού πρόκειται να λάβει χώρα ανοικτά της Μεσογείου σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης. Ειδικότερα, προκύπτει ότι δεν υπήρξε η βασική συνεργασία όλων των Κυβερνήσεων των Μεσογειακών χωρών με σκοπό το απαιτούμενο αίτημα οργάνωσης μιας τέτοιας αντίστοιχης εκδήλωσης και σχετικής ενημέρωσης από τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους για την εκστρατεία αυτή, ώστε να καταστούν σαφείς οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχουν για τη δημόσια και την περιβαλλοντική ασφάλεια. 
Δεδομένου πως η Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Μεσογείου οφείλει να αναλάβει την εποπτεία του εγχειρήματος καταστροφής του χημικού οπλοστασίου επί του πλοίου Cape Ray, θεωρούμε απαραίτητο την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή μας επί του θέματος.
            
            Καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου