Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ξεσηκώνονται τα Κύθηρα για τα χημικά της Συρίας

Ξεσηκώνονται τα Κύθηρα ενάντια στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων και ζητούν από την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην ΕΕ κατά της απόφασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Η «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος θα προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής και με ορατό κίνδυνο να μεταφερθούν τοξικές ουσίες από τα ρεύματα σε κοντινές ακτές, ανάμεσά τους και τα Κύθηρα, με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και στον τουρισμό και στην αλιεία.

Ήδη, στα Κύθηρα έχει συσταθεί Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου και δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυτό το μεγάλο οικολογικό και οικονομικό «έγκλημα». Όπως είναι γνωστό ανάλογες κινήσεις και κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στα Χανιά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κυθήρων έχει ως εξής

Οι πολίτες των Κυθήρων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας
στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε.
•    Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής  της ποσότητας όπλων.
•    Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός),αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
•     Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα,και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».
•    Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των  τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θάλασσα της περιοχής των Κυθήρων.
•    Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου