Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ημερίδα από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας

 Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Σύριας στα ανοικτά της Κρήτης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) διοργανώνουν επιστημονική Ημερίδα το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, αφιερωμένη στον κίνδυνο από τα απόβλητα για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, με θέμα:
«Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές από τη ρύπανση του περιβάλλοντος: Σενάρια καταστροφής από χημικά και στερεά τοξικά απόβλητα»,
σύμφωνα με παρακάτω Πρόγραμμα.

11.00 Έναρξη της Ημερίδας
- Χαιρετισμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της ΟΑΚ.
- Εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ


11.15 Επιστημονική εισήγηση από τον κ. Ευάγγελο Γιδαράκο, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, με θέμα: «Οι κίνδυνοι από το πιθανό εν πλω σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Μεσογείου».

Συζήτηση

11.45 Επιστημονική εισήγηση από τον κ. Γιώργο Χ. Σμπώκο, Διδάκτορα νομικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδικότητα στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, με θέμα «Νομικά και κοινωνικά μέσα για την αποτροπή της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας».

Συζήτηση
12.15 Επιστημονική εισήγηση από τον κ. Κωνσταντίνο Πατεράκη, Μηχανολόγο Μηχανικό Msc, Δ/ντή Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, με θέμα: «Οι απειλές στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τις χωματερές και τα στερεά απόβλητα στην Κρήτη».

Συζήτηση

12.30 Κείμενο διαμαρτυρίας και συμμετοχή του κοινού σε ηλεκτρονικό ψήφισμα διαμαρτυρίας «SAVECRETE: ΟΧΙ στην ταφή των χημικών αποβλήτων στη θάλασσα της Κρήτης» στο Αvaaz.com.
Συντονίζει ο Δρ Λουκάς Ανδριανός, επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα χημικά της Συρίας
Γράφει: 07Ο αίολος, από νομικής, αλλά και επιστημονικής, πλευράς, χαρακτήρας της επιχείρησης καταστροφής των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου αναδείχθηκε κατά την ημερίδα, με θέμα “Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές από τη ρύπανση του περιβάλλοντος: Σενάρια καταστροφής από χημικά και στερεά τοξικά απόβλητα”, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.). Την ημερίδα, που έγινε στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Κρήτης, διοργάνωσαν η Ο.Α.Κ. και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (Ι.Θ.Ο.).
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νομική διάσταση του θέματος ο δικηγόρος – νομικός περιβάλλοντος και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σμπώκος, μιλώντας με θέμα “Νομικά και κοινωνικά μέσα για την αποτροπή της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας”, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που καταγράφονται σχετικά με την επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας, ενώ, όπως έκανε γνωστό, πολίτες της Κρήτης είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και παραλείψεις σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται.
«Και οι 5 δραστηριότητες που περιλαμβάνει η επιχείρηση (μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, μονάδα υδρόλυσης και επεξεργασία χημικών αποβλήτων) είναι δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Σμπώκος και τόνισε ότι, παρότι η νομοθεσία στην Ελλάδα, όπως και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, προβλέπουν για κάθε δραστηριότητα ή έργο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στην περίπτωση της μεταφοράς και της καταστροφής των χημικών της Συρίας δεν υπάρχουν αντίστοιχες αδειοδοτήσεις. Επίσης, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τη συνθήκη για την προστασία των θαλασσών -και ανεξάρτητα από τη σημαία που φέρει το πλοίο που είναι εγκατεστημένη η μονάδα υδρόλυσης- έχουν δικαίωμα τα κράτη από τα οποία το πλοίο θα διέλθει μέσω των εθνικών τους υδάτων, ακόμα και όμως και αυτά που βρίσκονται σε συνορεύουσα ζώνη, να ελέγξουν την ασφάλεια αυτής της δραστηριότητας.
«Κι αυτό βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την αρχή της διακινδύνευσης που εδράζεται στην αρχή της προφύλαξης του ευρωπαϊκού δικαίου», τόνισε ο κ. Σμπώκος, ενώ υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που δεν τηρείται το ελληνικό, το ευρωπαϊκό ακόμα και το διεθνές δίκαιο, πολίτες από την Κρήτη είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα και τη Δικαιοσύνη.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Στις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράζει ο επιστημονικός κόσμος για το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γιδαράκος μιλώντας με θέμα “Οι κίνδυνοι από το πιθανό εν πλω σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Μεσογείου”. Ο κ. Γιδαράκος υπογράμμισε ότι «οι σοβαρότεροι κίνδυνοι είναι εκείνοι που μπορεί να προέλθουν από ένα οποιοδήποτε ατύχημα που μπορεί να προκύψει από τις διάφορες καιρικές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί «παραδέχονται ότι η διαδικασία της υδρόλυσης μπορεί να δουλέψει με ασφάλεια σε θάλασσα που έχει από 10 εκ. μέχρι το πολύ 50 εκ. κυματισμό» που μεταφράζεται σε καιρό 4 – 5 Μποφόρ.
«Ενδεχόμενοι κίνδυνοι μπορούν να προέλθουν και από το ίδιο το σύστημα της υδρόλυσης καθώς πρόκειται για ένα πιλοτικής μορφής σύστημα το οποίο σίγουρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη σύσταση που έχουν τα απόβλητα και με όλες αυτές τις πρόδρομες ενώσεις και διαφορετικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν το τελικό προϊόν», τόνισε ο κ. Γιδαράκος και συμπλήρωσε: «Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι κατά τη διεργασία της υδρόλυσης τα επεξεργασμένα απόβλητα παραμένουν πολύ τοξικά, ενώ επειδή παρουσιάζουν υψηλή τοξικότητα ως αλατούχες ενώσεις μπορούν να δημιουργήσουν στην εκβολή του αντιδραστήρα διάφορες μορφές αλλοιώσεων».
Ερωτηθείς ο κ. Γιδαράκος για το ποια θα είναι η επίπτωση στο περιβάλλον από ένα ενδεχόμενο ατύχημα απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη σύσταση των ουσιών, τον όγκο τους και τις καιρικές συνθήκες. «Πάντως, αυτές οι ενώσεις μπορούν σε τοπική κλίμακα να προκαλέσουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις μέχρι και δηλητηριάσεις του θαλάσσιου κόσμου», ανέφερε ο κ. Γιδαράκος, ενώ ερωτηθείς αν έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους τοπικούς φορείς της Κρήτης σχολίασε: «Δεν με ικανοποίησε διότι δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο ούτε αναφορικά με τα δυνητικά προβλήματα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, ούτε ένα σχέδιο β’ σε περίπτωση ατυχήματος.
Επίσης δεν αναφέρεται ότι ένας εμπειρογνώμων, ανεξάρτητα αν θα είναι από την Ιταλία, τη Μάλτα ή τη Ελλάδα, θα μπορέσει να παραστεί στο πλοίο για να έχει μια εποπτεία. Δεν δόθηκαν λοιπόν ουσιαστικές απαντήσεις παρά μόνο αυτά που ήδη γνωρίζουμε». Καταλήγοντας ο κ. Γιδαράκος σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί μια περιβαλλοντική μελέτη «που θα υποδείκνυε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν καθ’ όλη την επιχείρηση», ενώ χαρακτήρισε άτοπη την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι από την ανάδειξη του θέματος μπορεί να γίνει ζημιά στον τουρισμό τη στιγμή που η Μεσόγειος απειλείται από μια μεγάλη και σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.
Ανοιχτή συνέλευση αύριο στα Χανιά Σε ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (πίσω αίθουσα) αύριο και ώρα 8 μ.μ. καλεί, εν τω μεταξύ, η προσωρινή συντονιστική επιτροπή Χανίων όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Αρκάδι καθώς και άλλους που δεν δήλωσαν ακόμα συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου