Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ


                               ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ
Σήμερα 23 Μαρτίου οι πολίτες της Κρήτης συγκεντρωθήκαμε στην ιστορική μονή του Αρκαδίου για να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην ‘εξουδετέρωση‘ των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο.
Σ’ αυτή την συγκέντρωση  μάς συνοδεύει η δύναμη της φωνής των χιλιάδων προηγούμενων γενεών που υπέφεραν τις συνέπειες των πολέμων, και των οποίων η ηχώ συνεχίζει να ακούγεται σήμερα σε όλους τους τόπους όπου οι πόλεμοι αφήνουν το καταστροφικό σημάδι τους με νεκρούς, εξαφανισμένους, ανάπηρους, πρόσφυγες, και εκτοπισμένους.
Στην ιστορία της Μεσογείου, ο πόλεμος πάντα ήταν παρόν. Οι πόλεμοι και η παραγωγή όπλων επηρέαζαν πάντοτε αρνητικά την οικονομία των λαών απορροφώντας κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να πηγαίνουν στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και στην καλυτέρευση της ζωής.
Στις μέρες μας, το δράμα είναι κάθε μέρα πιο τραγικό, επειδή η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει στους ισχυρούς, να παράγουν όπλα κάθε φορά πιο καταστροφικά.
Η επιρροή που έχουν οι βιομήχανοι των όπλων να πιέζουν ώστε να διατηρηθούν οι συγκρούσεις και έτσι να καταναλωθούν, να χρησιμοποιηθούν και να δοκιμαστούν, έχουν θέσει σε αποσταθεροποίηση την περιοχή. Έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο, να  καμουφλάρουν την απληστία τους, βαφτίζοντας αναγκαία, αναπόφευκτη ακόμα και ειρηνευτική(!), την εξουδετέρωση” των χημικών όπλων της Συρίας στην περιοχή μας.
Οι κίνδυνοι της ανυπολόγιστης  καταστροφής, ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος από το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, μας κατευθύνουν, ώστε να κάνουμε την δική μας σύγκρουση.
Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη, μια πράξη συνεκτική, με νόημα, ηθική και επείγουσα.
Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών.
Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ε.Ε. να πάρει επιτέλους θέση στον δημόσιο διάλογο. Δεν ζητούμε ούτε αντισταθμιστικά οφέλη ούτε να κατευνάσει τους φόβους μας.
Απαιτούμε να εγκαταλείψει το δόγμα της πυγμής και του φόβου, τη  σιωπή, τον δεσποτισμό, απέναντι στους πολίτες και να εγκαταλείψει μαζί με εκείνους, στις αποφάσεις των οποίων συναίνεσε, τα καταστροφικά σχέδια σε βάρος μας.
Από τα όργανα της Ε.Ε. του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, απαιτούμε να αλλάξουν τις πολεμοχαρείς πολιτικές τους,  κατευθύνοντας τες προς την ανθρώπινη εξέλιξη.Το μοντέλο που εμείς προτείνουμε, δεν χωρά άλλα πειράματα.
Επομένως λέμε όχι στην ‘εξουδετέρωση‘ των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο.
Πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε σ’ αυτή την 
κατεύθυνση για να αλλάξουμε τη ροή της ιστορίας, κατασκευάζοντας ένα αληθινό μέλλον στην Μεσόγειο με Ειρήνη και Μη-βία.
Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη με ελεύθερη βούληση και θα την προωθήσουμε μαζί με όλους εκείνους που απορρίπτουν κάθε μορφή βίας και υπερασπίζονται καθημερινά την πραγματική δημοκρατία, την  ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ειρήνης.
Σε εμάς αντιστοιχεί  όχι μόνο να καταγγείλουμε τις βίαιες πολιτικές που λαμβάνονται ερήμην των πολιτών σε βάρος των πολιτών, αλλά  να τις απομονώσουμε και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση,  ώστε να αλλάξουν  και να θέσουν σε προτεραιότητα ανθρώπινες δραστηριότητες σε  ειρηνικά έργα.
Προσκαλούμε άτομα, καθώς και αντιπροσώπους, μέλη οργανώσεων, σωματείων, ομάδων, πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, να ενωθούν μαζί μας σ’ αυτήν τη διακήρυξη και να εργαστούμε ο καθένας στο πεδίο του, και στη συνέχεια να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις, σε συμμαχίες, ώστε τελικά να παράγουμε ένα μεγάλο κίνημα το οποίο θα καταστήσει την Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.
Η Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας όλος ο κόσμος είναι το σπίτι μας.
Τα σενάρια καταστροφής δεν θα γίνουν εφιάλτες μας. Ο αγώνας μόλις αρχίζει και  θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη,  ώστε η Μεσόγειος να είναι  θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου