Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Αναφορές της Βελγικής εφημερίδας "De Morgen"

Στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας αναφέρεται η βελγική εφημερίδα «De Morgen»


Στις κινητοποιήσεις κατοίκων της Κρήτης ενάντια στη σχεδιαζόμενη, όπως φοβούνται, καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση που φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα «De Morgen», υπό τον τίτλο «Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Κρήτη για τα χημικά της Συρίας».
Όπως σημειώνεται, οι Κρητικοί φοβούνται μείζονα οικολογική καταστροφή στη γειτονιά τους και για τον λόγο αυτόν έχουν ξεσηκωθεί. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις ευρωπαϊκές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που επιδεικνύει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ αναφορικά με το εν λόγω θέμα.

Επισημαίνεται ότι μετά την άρνηση, μεταξύ άλλων, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Αλβανίας να επιτρέψουν την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στο έδαφός τους, τα τελευταία πρόκειται να υδρολυθούν στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιβύη και τη Μάλτα, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς όλοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον και τους πληθυσμούς της περιοχής.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ήδη 37 ευρωβουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Άστον, η οποία τόνισε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής τοποθεσία όπου θα λάβει χώρα η σχεδιαζόμενη επιχείρηση. Από την πλευρά του, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που όμως –όπως σημειώνεται– δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει την ελληνική κοινή γνώμη.

Αναφορά γίνεται επίσης στην επιστολή που απέστειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης για την όλη επιχείρηση, ενώ στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Τέλος, τονίζεται ότι έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα έχει η καταστροφή των χημικών όπλων στη Μεσόγειο, εκφράζει σύσσωμη σχεδόν η επιστημονική κοινότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου