Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Συγκέντρωση στη Σούδα: Βροντερό κρητικό «όχι» στα χημικά της Συρίας

Χιλιάδες πολίτες αψήφησαν τη βροχή και το κρύο και με τη συμμετοχή τους σε παγκρήτια διαδήλωση στο λιμάνι της Σούδας έστειλαν ένα ηχηρό «όχι» στην καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο.
Πολίτες στη Σούδα κατά της υδρόλυσης των χημικών στη ΜεσόγειοΠολίτες στη Σούδα κατά της υδρόλυσης των χημικών στη ΜεσόγειοΟι κάτοικοι της Κρήτης και όχι μόνο, γέμισαν το χώρο της εκδήλωσης μπροστά στην προβλήτα που ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια.
Γονείς με τα παιδιά τους, νέοι, άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, εκπρόσωποι φορέων συναντήθηκαν στη Σούδα ζητώντας επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ρωσία, την ελληνική κυβέρνηση, τον ΟΗΕ να μην καταστραφούν εν πλω τα χημικά στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.
Παράλληλα, δύο φουσκωτά σκάφη με μαύρες σημαίες έπλευσαν στο χώρο μπροστά από τη συγκέντρωση υπό την επίβλεψη σκάφους του Λιμενικού δίνοντας το δικό τους μήνυμα. Την εκδήλωση, που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα καθώς η βροχή προκάλεσε ζημιά στη μικροφωνική, χαιρέτισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Διάθεσης Χημικών και Τοξικών Αποβλήτων Ε. Γιδαράκος.
Ο καθηγητής συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή οι νεότερες πληροφορίες είναι ότι το αμερικανικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στην Ισπανία. Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο η Γερμανία δέχτηκε στη μονάδα θερμικής επεξεργασίας της να επεξεργαστεί τα απόβλητα από τους 22 τόνους αερίου μουστάρδας. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 360-380 τόνους. Από την αρχή είχαν αναφέρει ότι θα μπορούσε κάλλιστα η Γερμανία να επεξεργαστεί όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στο εργοστάσιό της».
«Κινδυνεύει το νησί»
«Είναι η πρώτη απάντηση του κρητικού λαού απέναντι στη διαφαινόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου. Μια πράξη που αν γίνει πραγματικότητα ουσιαστικά θα καταστρέψει όλο το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του νησιού, θα μολύνει τις θάλασσες, θα οδηγήσει τους λαούς της Μεσογείου σε ένα πολύ μαύρο μέλλον. Απαιτούμε να καταστρέψουν τα χημικά αυτοί που τα παρήγαγαν στις δικές τους χώρες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε στο κλειστό θαλάσσιο σύστημα της Μεσογείου να γίνει ο σκουπιδότοπος και η χωματερή των μεγάλων δυνάμεων για τους πολέμους που κάνουν», ήταν τα λόγια του δήμαρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη.
Το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος περιφερειάρχης Μιχάλης Κριτσωτάκης. «Ανησυχούμε όλοι μας και είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε εδώ οι ενεργοί πολίτες, όλος ο λαός, οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση ως κοντινότερη στον πολίτη εξουσία», είπε ο κ. Κριτσωτάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Απόστολος Αλεξόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθηνών, που επίσης παραβρέθηκε.
Εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής είπε πως «γίνεται προσπάθεια περαιτέρω διεθνοποίησης του θέματος. Ενημερώθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός από το δήμαρχο Συρακουσών και δεσμεύτηκε να συντονίσει την αντίδρασή του μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Εδωσαν και οι Ιταλοί δύο ονόματα επιστημόνων όπως και εμείς ώστε να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία. Πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις για να τα καταφέρουμε».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Ν. Ξυνίδης και Χ. Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Γ. Δερμιτζάκης, οι προέδροι των Δ.Σ. Αποκορώνου Στ. Σγουράκης και Κισάμου Χ. Πιτσιγαυδάκης, η αντιδήμαρχος Γαύδου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Στη διαδήλωση είχαν καλέσει δεκάδες φορείς, κινήματα, συλλογικότητες, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της Κρήτης.
Πηγή : Εφημερίδα Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=419730 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου