Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

19/7: Πρώτη μέρα αποκλεισμού στη Σούδα, κάλεσμα σε πορεία σήμερα Κυριακή στις 7μμ

Ένα 24ωρο αποκλεισμού της νατοϊκής βάσης της Σούδας συμπληρώθηκε σήμερα, με συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας από τα Χανία, αλλά και από το Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Αθήνα και Πελοπόννησο.
Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε μετά τις Στέρνες, σε σημείο όπου ενώνονται τα δρομάκια που οδηγούν στις δύο πύλες, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να αποκλείονται όλες οι πύλες από τον δρόμο που οδηγεί σε αυτές. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δεν επιτρέπονταν η διέλευση σε κανένα στρατιωτικό όχημα ή σε προσωπικό της βάσης, ενώ αντιθέτως επιτρέπονταν η διέλευση στους κατοίκους, εργαζόμενους και παραθεριστές της περιοχής, οι οποίοι ενημερώνονταν με φυλλάδια που μοίραζαν οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 φωτο από Αγώνας της Κρήτης

Στο σημείο οι διοργανωτές είχαν φέρει τέντες για σκιά ενώ είχαν εγκατασταθεί βιολογικές τουαλέτες, είχαν στήσει μικροφωνική, και μεριμνήσει για τα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της μέρας γίναν διάφοροι χαιρετισμοί και τοποθετήσεις. Παρούσες ήταν και οι απολυμένες καθαρίστριες με μικρή ομάδα αντιπροσωπείας. Το βράδυ έκλεισε με παραδοσιακή μουσική μέχρι αργά.

Στον αποκλεισμό συμμετείχαν επίσης και δύο ιστιοπλοϊκά καθώς κι ένα ψαράδικο, που έφτασαν στο Μαράθι από τα  Χανιά μέσω θαλάσσης, εμποδίστηκαν όμως απειλούμενοι με συλλήψεις από το λιμενικό και δεν προσέγγισαν περισσότερο.

Στο μεταξύ, η συνέλευση των συμμετεχόντων νωρίς το απόγευμα αποφάσισε το κάλεσμα σε πορεία για σήμερα, Κυριακή 20/7 από το σημείο του αποκλεισμού μέχρι την κεντρική πύλη της βάσης.

Στις Στέρνες βρέθηκαν ρεπόρτερ από το Euronews, το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο RUPTLY και από το RTL ενώ εκεί βρίσκεται και σκηνοθέτης από τη Γαλλία που γυρίζει ντοκιμαντέρ για τις αντιδράσεις των Κρητικών για τα χημικά. Έτσι, την ίδια στιγμή που τα κεντρικά ΜΜΕ της Ελλάδας σιωπούν κατ' εντολή, το διεθνές ενδιαφέρον κορυφώνεται για τις εξελίξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της εν πλω διαμαρτυρίας με τα σκάφη που θα προσεγγίσουν το Cape Ray υπάρχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αποστολή των σκαφών στα διεθνή ύδατα είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες!

Να σημειωθεί η ιδιαίτερη ευαισθησία των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση για τους βομβαρδισμούς της Γάζας αλλά και για το θέμα των Σύριων προσφύγων πολέμου, που είναι εγκλωβισμένοι στα Χανιά, χωρίς χαρτιά και πολιτικό άσυλο. Ταυτόχρονα, εναντιώθηκαν σθεναρά σε λογικές απόδοσης συλλογικής ευθύνης, απαιτώντας να κατέβει ένα πανό που εξίσωνε τους Εβραίους με τους Ναζί.

Το επόμενο κάλεσμα λοιπόν είναι για σήμερα στις 6μμ, οπότε θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των συμμετεχόντων προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς και για την πορεία στις 7μμ.

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή μουσική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου